top of page

Belöningsbaserat

 

Genom hästens och människans gemensamma historia har det generellt sett ställts stora krav på hästen. Vi har använt den inom skogsbruk, jordbruk och inom det militära. För ungefär hundra år sedan ersattes hästen av motordrivna fordon och istället för att arbeta blev hästen till för människans nöje när hästsporter och ridskolor tog över. Oavsett hur hästen har använts genom historien har den alltid varit till för människan och det har inte funnits utrymme för hästens egna åsikter. Det går inte att ge sig ut i krig på en häst som plötsligt bestämmer sig för att den inte vill gå. Det går inte att ha en häst på ridskolan som vägrar trava när eleverna betalar för att lära sig att trava. Detta har gjort att en kultur har växt fram inom hästvärlden där människan måste visa hästen vem som bestämmer, där människan måste sätta hästen på plats, där människan aldrig får låta hästen "vinna". Hästar som protesterar har helt enkelt inte varit välkommet och har ibland bestraffats med tex. spön.

Just nu sker ett paradigmskifte inom djurträning här i Sverige, och så även inom hästträningen. Istället för att hästträningen endast ska vara effektiv och till för oss människor, börjar vi se till hästens välfärd och hästens välbefinnande inom träningen. Det innebär att hästens egna åsikter har betydelse och att vi inte endast kan utnyttja hästen för vårt eget nöjes skull. Det är här som en belöningsbaserad metod har växt fram.

 

Vad är Belöningsbaserad hästträning?

Belöningsbaserad hästträning innebär att man tränar med positiv förstärkning. Det är en vetenskaplig inlärningsmetod som bygger på betingning. När man tränar belöningsbaserat gör man allt ifrån att träna från marken till att rida och köra. Det är alltså inte en specifik hästsport såsom dressyr, hoppning, körning eller westernridning, utan det är en metod för att lära hästen olika saker och ett sätt att förhålla sig till hästen. Positiv förstärkning innebär att vi förstärker det beteendet vi vill ha, oftast genom att använda klicker och ge en matbelöning. Med beteende räknas allt som hästen

gör såsom att bli sadlad, gå in i hästtranssporten,

hoppa hinder, gå på uteritter, bli ledd till hagen osv.

Forskning visar att positiv förstärkning både är effektfullt

och motiverande för hästen.

Eftersom hästens välbefinnande står över människans

nöje inom den belöningsbaserade hästträningen, så rider vi bara när hästen är med på det. Ingen träning utförs med tvång, utan allt ska ske frivilligt från hästens sida.

Hur är planen för detta på Ponnyskolan?

Vi började lite smått under 2023 med lite klickerträning och att prata mycket om hästens känslor och språk, men under 2024 kommer vi fortsätta att utveckla det ännu mer. Här är några exempel:

- Vi kommer att hålla klickerkurser för både barn och vuxna.

- I de fasta grupperna som finns idag kommer vi ändra på terminsaktiviteten, se mer under grupper.

- Vi kommer träna på att sköta om ponnyerna på ett mer belöningsbaserat sätt, när det gäller allt från att sätta på grimman till att sadla. 

- Vi kommer ha teori om hästens sinnen och beteende för att utveckla en förståelse för hur hästar fungerar.

- Vi använder inte värderingar där vi bestämmer över ponnyerna. De har en egen vilja och vi pratar aldrig om ponnyerna som att de måste sättas på plats eller bestämmas över.

- Vi använder inte eskalerande tryck mot ponnyerna. Det innebär att i de fall där vi använder oss av tryck (tex skänklar) så gör vi det mjukt och trycker inte hårdare om ponnyerna inte lyder. Istället försöker vi finna andra vägar eller bara accepterar ponnyernas "nej". Hårda skänklar, sparkande och spön är INTE tillåtet på ponnyskolans ponnyer.

Vill ni lära er mer om hästens beteende, sinnen och signaler, och lära er träna hästar utifrån deras behov och välbefinnande? I så fall är ni välkomna hit, oavsett ålder.

bottom of page